A zalaegerszegi RESTART Fesztivál hivatalos weboldala.
Programok

RESTART Pilates Fesztivál

RESTART Pilates Fesztivál

helyszín: Ady Iskola
időpont: 2020. július 15. Szombat 10.00 - 12.00

2017. július 15-én szombaton 10.00 órától 12.00 óriáig Fűzy Gábor nemzetközi pilates-mester ingyenes pilates óráján vehetnek részt a sportág kedvelői, és természetesen szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne a pilates-szel közelebbről megismerkedni!
Fűzy Gábor előadását szombaton 12:30 órától hallgathatjátok meg a MIMOSA Kávézóban!

★ PILATES ★

A módszer lényege, hogy speciális légzéstechnikát használ és ezzel összehangolt mozgásrendszerből épül fel. Javítja a szervezeted oxigénellátását, ezáltal a fizikális és mentális hatékonyságodat.
A magas koncentrációval végrehajtott, törzs stabilizáló, központi izmokat folyamatosan optimálisan dolgoztató gyakorlatsorozatok számtalan fizikális és mentális minőségbeli javulást indítanak el az életedben…

★ Fűzy Gábor – Az Én Sztorim ★
Az én sztorim elég régen kezdődött. A Pilatessel történt találkozásom tulajdonképpen két lépésben történt. Az első találkozásom teljesen tudattalan volt. Nem is úgy találkoztam vele, mint Pilates, erre csak évekkel később jöttem rá. A második találkozás viszont már a tudatosság útja volt.
A történet azonban nem egészen itt kezdődik. Már gyerekkoromban elindultam ezen az úton. Édesanyám gyógytornász, így egy-két kisgyermekkori emlékemben az él, ahogy a munkahelyén segítettem neki a csoportos foglalkozásoknál. (Legalábbis bennem segítségként él, de mai szülő szemmel ezt megkérdőjelezném.) Mindenesetre már akkor nagyon élveztem ezt a légkört.
Aztán 15 éves korom körül ültem az ablakunkban és tisztán emlékszem, hogy mennyire bosszantott, hogy a világ nem jó irányba halad. Bosszantott, hogy egyre egészségtelenebbek az emberek. (Pedig húsz évvel ezelőtt még közel sem volt ilyen a helyzet mint ma.) Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, vagy inkább tudatosult bennem az elhivatottság az egészségnevelés felé. Fontosnak éreztem, hogy tegyek valamit.
Jött egy komoly derékfájós periódus, amikor gimisként két éven át komoly fájdalmaim voltak. Rengeteg orvosnál jártunk, olyannyira, hogy már én tudtam röntgen felvételt készíteni, mégsem tudta senki mi lehet a probléma. Viszont edzeni, versenyezni, néha még mozogni is csak derék övvel, meg egy adag bajolinnal tudtam.
Maga a Pilates történet viszont az egyetemen kezdődött. Harmadévesként edzés közben volt egy komoly gerinc sérülésem. Napokig alig tudtam járni. Az ágyból felkelés 5 percen át tartott. Műteni akartak. Aztán beszéltem az egyetem orvosával Márti nénivel, aki azt mondta, hogy igen két lehetőség van: műtét, vagy torna, de azt egész életen át. Ezzel átnyújtott egy hosszú gyakorlat sort. Azt, hogy ezt ő állította össze, vagy szedte valahonnan nem tudom. Viszont 10 évvel később a kezembe került egy költözéskor és amikor megnéztem azt láttam, hogy majd 90%-a Pilates gyakorlat.
A második találkozás már tudatos volt. Az egyetem után pár évvel hajón kezdtem dolgozni, a hajók SPA/fitnesz részében. Londonban volt a felkészítő tábor és ott a tábor alatt Pilates képzést is tartottak, mivel a hajókon pilates órákat is kellett tanítani. Ekkor találkoztam Michael Kinggel, a mesteremmel és a módszerével is.
Ekkor persze még mint minden kezdő nem igazán értettem, éreztem, hogy mi is ez. A hajós időszak alatt folyamatosan tanultam, különféle kurzusokat végeztem, mint: rehabilitáció, funkcionális, korrektív, erőnléti kurzusok… Így aztán egyre mélyebb tudást szereztem az emberi testről és ebben hihetetlenül tetszett mindaz, amit a Pilates nyújtani tud. Egy fantasztikusan gazdag, mély és sokszínű rendszer. Volt egy időszak, talán egy évig, de lehet, hogy tovább is, hogy minden nap csináltam és fantasztikus volt az átváltozás, amit éreztem. Tehát fizikálisan és mentálisan is lenyűgözött. Ekkor jött teljesen rendbe a hátam. Viszont egyre jobban kezdett motiválni az a tapasztalat, amit a hátfájdalmak során szereztem. Így tanultam és „kutattam” tovább olyan dolgok felé, amik segítettek, hogy minél többet megértsek az ok-okozati viszonyból, hogy minél többet adhassak és segíthessek az embereknek hasonló helyzetekben és mindezt a lehető legrövidebb idő alatt.
Itt kapcsolódott vissza az a 15 éves ifjú, világmegváltó érzés, a tenni akarás egy egészségesebb, jobb világ felé.
Amikor befejeztem a hajózást, és hazafelé tartottam, Londonban beszélgettem a mesteremmel. Szerettem volna azt a tudást, amit megszereztem az itthon javára fordítani. Ekkor vetette fel a gondolatot, hogy indítsuk el itthon is a Pilates képzéseket. Ezzel indult el a hazai történet.
Ekkor még persze nem teljesen értettem, milyen „szerencsém” volt. Mert ez egy nagyon nehezen elsajátítható oktatási rendszer és igazán csak akkor lehet jól megtanulni átadni, ha jó mesterünk van. Nekem szerencsére az volt és remélem én is jó mester lehetek az itthoni oktatók számára.
Elindultak tehát a képzések. Emellett számtalan Pilates rendezvény szervezésében vettem részt, sőt nemzetközi Pilates rendezvényt is szerveztem ezzel próbálva népszerűsíteni a Pilatest. Ekkor már egyre jobban éreztem, hogy ez az amit szeretek csinálni. 2008-ban elköltöztünk Budapestről Szombathelyre majd egyik tanítványommal Füzessy Eszterrel megnyitottuk a saját stúdiónkat.
Közben egyre többet hívtak külföldre előadásokat, képzéseket, továbbképzéseket tartani. Az egyik ilyen rendezvényen találkoztam mindhárom Pilates mesteremmel (Michael King, Malcolm Muirhead és Nuala Coombs), és mindegyikük nagy elismeréssel méltatott. Volt, amelyik nem akart kimenni órát tartani az előadásomról pedig ők már akkor oktattak, mikor édesanyám még csak pelenkát cserélt rajtam. Ez egy újabb nagy lökést adott. Ekkor éreztem, hogy tényleg valami jót tudok adni az embereknek. Valamit, amitől még “jobbak” lesznek.
A hazai történet másik része, nem olyan régen indult. Ennek már ti is részesei vagytok. A sok nemzetközi tanítás alatt láttam, hogy mindenhol iszonyatosan népszerű a Pilates. Itthon pedig alig ismerik. Szerettem volna ezt megváltoztatni, hogy legalább az emberek nagy részének legyen fogalma arról, hogy mi is ez. Az, ha annyira elfogadottá válik, mint sok más országban nem is oly messze, hogy például a tb fizeti az első 10-20 alkalmat, vagy ott van minden „negyedben”, rehabilitációs helyen, élsporttal foglalkozó kluboknál az pedig már szuper eredmény lesz. Persze ezek rész célok, mert az igazán nagy cél, hogy egészségesebbek legyenek az emberek.

★ Pilates gyermekeknek ★
Nem lehet elég korán kezdeni.

A testtartásbeli változások, deformitások és problémák 10-15 évvel ezelőtt a felnőtt 35-40 éves korosztálynál jelentkeztek erőteljesen. Ma ilyen problémákat már 6-8 éves korban is gyakran látunk (már akkor tönkre téve a gerincet, amikor még ki sem formálódott teljesen) és a tízen éves korosztály pedig szinte “rokkant”.
Iskola, Tv, számítógép, szülők, stressz, kevés és egyoldalú rossz mozgás, hogy csak néhány okot említsünk. Néha rossz végignézni az iskola környékén csoportosulókon.

Talán az iskola, iskolaorvos kiszűri és megfelelő helyre irányítja őket – sok tanítványomnál az országban szerte, de a világban is járnak kisiskolások Pilatesre – de legtöbb esetben sajnos nem.

Fontos a korai felismerés és szükség esetén a célzott gondoskodás. 8-12 év körül még könnyen orvosolható, korrigálható, alakítható a gerinc és a test. Serdülőkor környékén és után már sokkal nehezebb és hosszabb a folyamat.

Amennyiben úgy látod a gyermekedre jó lenne, ha szakértő szem ránézne és esetleg tanácsot adna, vagy netán érdemes lenne vele elkezdeni foglalkozni, hozd el hozzánk. Segítünk.

 

★ BEMUTATKOZUNK ★

ZALAEGERSZEGI STÚDIÓNK: PUKÁNSZKY ÉVA

Pukánszky Éva vagyok Zalaegerszegről, 2 gyermek boldog édesanyja.
A Testnevelési Egyetem Továbbképző intézet Tenisz, Aerobik Gyermek aerobik, és Sportszervező szakán végeztem.
7 éves koromtól élversenyzőként teniszeztem.Többszörös Országos Bajnok és Válogatott sportoló voltam. Pályafutásomnak 18 éves koromban gerincsérülésem vetett véget,akkor a műtétet tartották a legjobbnak de én vállalva a kockázatot ,a műtét helyett belevetettem magam a Safe (Egészségvédő) aerobik és a fitness sportágba, ami számomra a gyógyulást és sikereket hozott 2012-ig.
Ekkor már nem volt más választás, amit az élsport elrontott azt csak a műtét hozhatta rendbe (Ma már nem így gondolom) Gerincműtétemet követően az 5. héttől Fűzi Gábor Pilates Mesteremmel elkezdtük a rehabilitációmat a Pilatessel ami fantasztikus javulást és gyógyulást eredményezett. Több mint 2 éve, ma már egészséges emberként Füzi Gábor Pilates Iskolájának végzett oktatója és tanulója vagyok. Folyamatosan képezve magamat szeretném a tudásomat és tapasztalatomat átadni az embereknek, egészségesebb és boldogabb életet nyújtani a hozzám fordulóknak.

TANULMÁNYAIM:

1992-1994   Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézet
Tenisz Edző-Sport szervező
1994.1996   Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézet
Aerobik Edző-Sport szervező
1996-1997   Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézet
Fantázia Gyerek Aerobik Oktató
1998            IFAA( International Fitness Aerobik Academy)
Gerincgimnasztika Edző
1999            Magyar Fitness Szövetség
Fitness Bíró
2001            IFAA
Tae.Bo Edző
2008           I.D.F.(INTERNATIONAL Danca Federation)
Nemzetközi Pontozó Bíró
2009-2010  IWI:( Intenational Wellness Institute)
Személyi Edző
2010           R-MED
TRX_edző
2011           Zumba Fitness
Zumba Instruktor
2013           FUZY Pilates Institute
Pilates oktató

MUNKATAPASZTALATAIM:
1993-1995 Zalaegerszegi  Tenisz Klub tenisz edzője
1995-1997 Felnőtt és gyermek fitness -aerobik oktatás
1997-2011 Zalaegerszegi XXL Fitness Wellness Klub ügyvezetője és szakmai vezetője
Gyerek aerobik, felnőtt aerobik oktatás, Fogyi és Életmód Klub, fitness tömegsport oktatás  mellett, foglalkoztam aerobik versenyzőkkel akikkel számos Országos Bajnoki címet nyertek.Magasan képzett szakemberek és pedagógusok irányításával modell értékű utánpótlás nevelő munka eredményeképpen, Fit-Kid sportág legjobbjait neveltem ki az évek alatt, amit aztán követett a modern tánc.Közel 100 Világ bajnoki érem Büszke tulajdonosai vagyunk versenyzőimmel.
2012 Maxima Életmód Klub elnöke és szakmai vezetője.Tevékenységem :utánpótlás modern tánc versenyzők képzése koreográfusok segítségével, gyerek fitness oktatás, felnőtt gerincgimnasztika, pilates, funkcionális tréning és aerobik oktatás.

SPORT MÚLTAM:
8 éves koromtól 18 éves koromig versenyszerűen teniszeztem.Többszörös Országos Bajnok, Utánpótlás Válogatott, 15 évesen a felnőtt ranglista 12. helyezettje voltam, nemzetközi megmérettetéseken világranglista pontokat szereztem.

ELISMERÉSEIM:
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében ,Dr.Gyimesi Endre Polgármester Elismerése.
2005.év
Az ÉV Zala Embere Választás jelöltje
2009.év.
Zalai Príma Díj

GYERE PILATESRE!

Pukánszky Éva
Pilates oktató (Spirit Pilates Stúdió)